Jak správně čistit vzduch?

Jak již víme z předchozích článků, ovzduší na pracovišti má velký vliv na výkon a kognitivní schopnosti zaměstnanců. Bylo prokázáno, že špatné ovzduší snižuje produktivitu, zvyšuje nemocnost, stres, a s tím i spojené náklady na zaměstnance. Studie potvrdila, že vzduch v místnosti je 2 až 5krát znečištěnější oproti ovzduší venku. Agentura pro ochranu životního prostředí odhaduje, že lidé tráví 90 % času uvnitř, co pak může být problém, protože špatná kvalita ovzduší dokáže ohrozit Vaše zdraví! Nabízí se tedy otázka, jak vzduch na pracovišti správně čistit?

Tipy a Triky na čistější vzduch

Ovzduší má vliv na naše zdraví, a protože cigarety jsou škodlivé, nikdy nekuřte uvnitř. Podle vědců neexistuje žádná bezpečná úroveň pasivního kouře, což znamená, že cigarety nejenom znečišťují Vaše ovzduší, ale i způsobují zdravotní problémy. Opravte netěsnosti, protože díky nim se drží na Vašem pracovišti vysoká vlhkost a tvoří se plísně, které mohou způsobit Vašim zaměstnancům vážné plicní infekce. Čistěte pravidelně klimatizaci, protože i ona může být příčinou vysoké vlhkosti, která podporuje roztoče i plísně a díky tomu může způsobit lidem astma.

Čističky vzduchu sice mohou snížit počet nejmenších částic ve vzduchu, ale nejsou účinné proti plynům a vlhkosti. Snažte se omezit koberce na Vašem pracovišti, protože právě ony zachytávají nezdravé částice jako například chemikálie, roztoče, chlupy od domácích mazlíčků, plísně a další nečistoty, které se při vysávání rozptylují do ovzduší. Snažte se také vyvarovat pesticidům, toxickým a chemickým produktům. Kupujte ekologicky šetrné výrobky s označením “nízké VOC“. Dále svíčky z včelího vosku a solné lampy jsou perfektním příkladem přírodní čističky vzduchu. Nakonec studie od NASA ukázala, že pokojové rostliny čistí ovzduší a chrání nás před toxiny ve vzduchu. 

Jak správně čistit vzduch?

Často větrejte, protože větrání reguluje vlhkost na Vašem pracovišti. Běžné každodenní činnosti jako je například vaření, praní, či dokonce dýchání produkují vodní páru, a proto je nezbytné vícekrát denně větrat. Pokud by to nestačilo, zvažte instalaci ventilátorů do nejpostiženějších míst, a to do kuchyně a koupelny. Pokud používáte kamna, není od věci častěji větrat, protože kamna produkují oxid uhelnatý, který znečišťuje ovzduší. Snažte se také držet vlhkost okolo 40 %. 

Jak regulovat vzduch v místnosti, aby nebyl škodlivý? Pokud je klimatizace řádně čištěná, dokáže snížit vlhkost v místnosti. Dále také čističe vzduchu umí regulovat ovzduší. U nich ale účinnost záleží na tom, jak dobře filtrují znečištěné látky a kolik nasávají vzduchu čistícím nebo filtračním prvkem za minutu. Stojí za to i zvážit ventilátory, které pomáhají větrat špatně dostupné místnosti. Nakonec Luftio také není špatným řešením, protože právě Luftio dokáže změřit nejen vlhkost, ale i teplotu koncentraci CO2, VOC a tlak vzduchu, díky čemuž se může Vaše ovzduší stát zdravější a Vy produktivnější a šťastnější!