Jak správně větrat a proč je to pro nás tak důležité?

Podle odborníků mnoho z nás málo větrá, a proto se v našich prostorách drží plíseň a znečištěný vzduch, který má negativní dopad na lidské zdraví. Jak tedy správně větrat? Vyklopit okno jen na ventilačku opravdu nestačí. Za den se obecně doporučuje větrat co nejčastěji, a to minimálně třikrát denně. Při větrání musíme brát v potaz i roční období, ve kterém se zrovna nacházíme. Správně by se tedy mělo větrat krátkou dobu a co nejintenzivněji. Větrat byste měli hlavně po probuzení a v závislosti na rostoucí vlhkosti vzduchu. Pamatujte si, že čím je chladněji, tím trvá větrání kratší dobu a že čím intenzivněji větráte, tím dochází k menším tepelným ztrátám v zimních měsících. 

Jak správně větrat?

Větrat by se mělo krátce, intenzivně a často. Pro správné větrání se řiďte pravidlem: čím je venku chladněji, tím větrejte kratší dobu. V zimních měsících si tedy vystačíte při každém větrání se 4 – 6 minutami, na jaře a na podzim je potřeba 10 až 20 minut a v létě by měla okna zůstávat otevřená na zhruba půlhodinu. V zimě by se ventilačka neměla vůbec používat, protože při ní dochází k největší ztrátě tepla. Doporučuje se tedy opravdu rychlé a časté větrání.  Pokud je to možné, využijte průvanu. Sice to není nikterak příjemné, ale patří to k nejefektivnějším a nejúspornějším stylům větrání.  

Větrat je potřeba co nejčastěji. “Doporučená hodnota výměny vzduchu je minimálně 15 m3/h na osobu v klidu, při práci je to 25 m3/h. To znamená, že v běžném obývacím pokoji s 20 m2 při výšce stropu 2,8 m je vyměnitelný objem vzduchu přibližně 50 m3 (vzduch v uzavřených skříních se při tomto větrání nevymění). Dvě osoby sedící u televize by si tedy měly vyvětrat vždy přibližně po 90 minutách,” uvádí k frekvenci větrání energetický poradce Karel Murtinger.

Dále byste měli větrat po probuzení, ale také v závislosti na vlhkosti v místnosti. Větrání by tedy  mělo být samozřejmostí po vaření či v koupelně po sprchování, protože kdyby se tomu tak nedělo, mohla by vyšší koncentrace vodní páry ve vzduchu způsobit růst plísní. Také je dobré vědět, že nízká vlhkost vzduchu má za následek dýchací problémy. Obvykle je hlavní nutkání k větrání pocit “vydýchaného vzduchu”, ale to už bývá většinou pozdě, protože koncentrace CO2 již v interiéru dosáhla hodnot, kdy se negativně projevuje na našem zdraví (únava, bolest hlavy).

Větrat nebo nevětrat?

Pokud větráte intenzivně, topení můžete nechat dál běžet, protože teplota uvnitř se rychle vrátí zpět na původní hodnotu. Zamýšlíte-li větrat déle, topení radši vypněte. A jak poznáte, že je něco s ovzduším kolem Vás v nepořádku? Jako nápověda nám můžou posloužit orosená okna. V tom případě je potřeba je okamžitě otřít, v místnosti důkladně vyvětrat a zjistit příčinu problému, protože  může jít o drobnosti jako sušení prádla v interiéru, ale může se jednat i o vážnější příčiny jako nesprávný nátěr na stěnách. V obytných prostorách by teplota neměla klesat pod 20 – 21 °C a vlhkost by neměla být vyšší než 40 %. Není ku škodě, myslet na to, jak omezit zdroje vlhkosti, například nesušit v bytě prádlo nebo vařit pouze v hrncích přikrytých poklicemi.

Co děláme nejčastěji špatně při větrání? Nejvíce chyb se dopouštíme v chladných měsících, protože právě v nich si většina lidí řekne, že nebude větrat, protože je venku příliš zima a nechce si přece pustit dovnitř studený vzduch. Ale to je špatně, protože pokud nevětráme dostatečně, naše ovzduší je znečištěné a my jsme méně produktivní, více unavení a nemocní. Stejně je špatnou volbou větrat tak, že otevřeme všechna okna najednou na půl hodiny a více. Nejenom že dochází k vysoké ztrátě tepla, ale i stěny místnosti promrznou a jsou tímto více náchylnější ke vzniku plísní. 

Kdy větrat a kdy zase ne? Větrání přizpůsobte venkovnímu počasí. Rozhodně nevětrejte za deště, když máte problém s vysokou vlhkostí ve vašem domě či bytě. Pokud máte ale doma alergika a je pylová sezóna, větrejte krátce za deště a po něm. V této době je vzduch nejčistší a tím je pro alergiky obzvláště v pylové sezóně nejžádanější. Na měření teploty, CO2, VOC, vlhkosti a tlaku vzduchu je tu Luftio, nástroj pro správu kvality vzduchu na pracovišti. Díky němu budete vědět, kdy je třeba vyvětrat nebo najít jiné řešení, jak mít zdravější vzduch. Člověk totiž sám změnu v místnosti nepozná, protože si naše tělo na okolní podmínky postupně zvyká. Luftio ale např. vysokou koncentraci CO2 pozná a řekne Vám to.

Dáte mi tedy za pravdu, že pokud se naučíte správně větrat, předejdete řadě problémů!