Jaká je kvalita vzduchu napříč vnitřními prostory?

Vzhledem k této době, během které většina lidí tráví spoustu času v uzavřených prostorách, je více než nutné se zajímat o kvalitu ovzduší v naší budově. Kdybychom tak neučinili, mohl by znečištěný vzduch našemu tělu ublížit a vyvolat závažné zdravotní komplikace. I fakt, že vzduch ve vnitřním prostoru je pětkrát až osmkrát znečištěnější než ten venkovní, tomuto problému vůbec nepomáhá. Lze obecně říci, že pokud se v budovách nevyskytuje vlhkost a je dostatečně větráno, je zajištěn přívod dostatečného množství čerstvého vzduchu a riziko vzniku problémů spojených s kvalitou ovzduší je opravdu nízké. Ale co když tomu tak není? Na čem kvalita vnitřního vzduchu záleží? 

Vnitřní ovzduší, syndrom nemocné budovy a co nám znečištěný vzduch může způsobit?

Skoro 90 % našeho života trávíme uvnitř a fakt, že vzduch ve vnitřním prostoru je pětkrát až osmkrát  znečištěnější než ten venkovní, tomu vůbec nepomáhá. Dáte mi tedy za pravdu, že není od věci se zajímat o vzduch, který dýcháme, protože jak z minulých článků víme, znečištěný vzduch nám dokáže jen ublížit. Pokud se ve Vaší budově nevyskytuje vlhkost a je dostatečně větráno, máte vyhráno, ale co když tomu tak není? Jak nás to může ovlivnit? Na čem závisí kvalita vzduchu? Co znamená syndrom nemocné budovy?

Kvalita vnitřního vzduchu závisí na ovzduší v budově a v prostoru kolem ní. Pochopení a kontrola běžných znečišťujících látek v interiéru může pomoci snížit riziko obav o naše zdraví. Účinky znečišťujících látek v ovzduší na zdraví se mohou projevit brzy, ale i o několik let později. Mezi okamžité patří podráždění očí, nosu a krku, bolesti hlavy, závratě a únava. Takové okamžité účinky jsou obvykle krátkodobé a léčitelné.

 

Tyto příznaky se často spojují  s tím, čemu se říká “syndrom nemocné budovy”.  Jiné účinky na zdraví se mohou projevit až pár let poté. Tyto účinky, kam spadá onemocnění dýchacích cest, srdeční choroby a rakovina, mohou být až smrtelné. Je tedy rozumné se pokusit zlepšit kvalitu vnitřního ovzduší ve Vašem domě, i když příznaky nejsou patrné.

Na čem kvalita vzduchu závisí? Jaká škodlivá látka se může nacházet v našem ovzduší a jak popřípadě omezit tyto látky?

Ve vnitřním prostředí hraje roli mnoho faktorů. Z hlediska dopadu na lidské zdraví se zdá, že nejdůležitějším faktorem je kvalita vzduchu. Jak víme, každý člověk produkuje teplo, vodní páru i další látky, zejména CO2 a aerosoly následkem neustálého obnovování pokožky. Víte ale, že škodlivinou v bytech není jen vydechovaný vzduch, ale také formaldehyd z nábytku, radon, radioaktivita ze zdiva, vlhkost v koupelně, při sušení prádla a vaření. Mezi toxické látky je dnes řazen i třeba tabákový kouř. Z minulých článků víme, že místnosti, které jsou špatně větrané a drží se v nich vysoká vlhkost, jsou pravděpodobněji kontaminované plísní a více náchylnější k poškození budovy. Navíc jsou ohniskem alergenů.

 

Nové stavební materiály a zařízení (podlahové krytiny, lepidla, barvy, nábytek, osvěžovače vzduchu atd.) Jsou do značné míry odpovědné za vnitřní znečištění v budovách, vysvětluje Pierre Blanchet, manažer pro inovace stavebních řešení společnosti VINCI Energies. 

Zdrojem tepla nebo chladu ve vnitřním prostoru jsou zejména venkovní klimatické podmínky, které přicházejí dovnitř obvodovým pláštěm budovy. Z celého obvodového pláště mají největší význam okna. V zimě jimi totiž nejvíc tepla uniká, v létě naopak proniká do budovy. Snaha o minimalizaci spotřeby energie na vytápění vede nutně ke stavbě budov s velmi kvalitním obvodovým pláštěm z hlediska tepelné izolace i těsnosti. Utěsněním vnitřního prostoru však přestává být funkčním přirozené větrání.

Tipy a triky, jak se zbavit látek, které způsobují komplikace

Jak zamezit vlhkosti a ostatním nežádoucím látkám v ovzduší? Jak bychom mohli kontrolovat a monitorovat vzduch, který dennodenně dýcháme? Určitě není špatná volba klimatizace, která dokáže vnitřní prostor odvlhčit a ochladit. Dále časté větrání nám pomáhá se zbavit škodlivých látek. Luftio, nástroj pro správu kvality na pracovišti,  nám bude monitorovat naše ovzduší a radit nám, jak bychom měli postupovat, abychom dýchali zdravější vzduch. A to přece všichni potřebujeme, ne?