Pasivní domy aneb novodobé bydlení

Už jste někdy slyšeli o domu, který Vás zbaví plísní, škodlivých nečistot a prachu? O zařízení, které skoro nepotřebuje vytápění, automaticky větrá a udržuje pokojovou teplotu? Mnozí z Vás možná ví, že popisuji takzvaný pasivní dům, ale pokud ne, ničemu to nevadí, protože dnes se právě pasivním domům budu věnovat. Pokusím se Vám tedy přiblížit, co to ten pasivní dům je. Jaké jsou jeho klady a zápory, jestli nějaké má. Nakonec se podíváme na jeho dostupnost, a na to, jestli je výhodnější jej upřednostnit před běžnou novostavbou. 

Pasivní dům aneb co je dobré o něm vědět

Důkladněji větrat a více platit za topení či ušetřit a mít vydýcháno? Zdá se, že pasivní dům vyřešil tuto otázku. Díky jeho vlastnostem s ním můžete mít oba benefity!

Když se řekne pasivní dům, mnoho lidí ani v dnešní době neví, co si pod tím představit. Ve zkratce stačí říci, že je to stavba, která vyhovuje přísným kritériím energetických úspor při provozu domu. Ročně totiž spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy. U běžného rodinného domu, který má podlahovou plochu kolem 120 metrů čtverečních, to dělá 1800 kilowatthodin. Pasivní dům se tedy postará o 90% úsporu energií za rok. Lze tedy říci, že je to stavba, která má minimální tepelné ztráty a že díky ní nemusíte být ve stresu z toho, jak neustále stoupají ceny energií.

Jak může ale těchto hodnot pasivní dům docílit? Tak zaprvé, pasivní dům efektivně využívá vyzařovanou tepelnou energii svých obyvatel a spotřebičů. Typický pasivní dům není nikterak členitý, ba naopak kompaktní, aby lépe držel teplo. Ideálně je orientovaný směrem k jihu, aby využíval takzvané “odpolední sluníčko”. Pasivní dům se snaží spojovat lidské potřeby tepla a čerstvého vzduchu. Umožňuje se lidem volně nadechnout bez toho, aby vypouštěli ven drahocennou energii. To vše díky jeho izolaci, která teplo nevypouští ven a soustavě, která automaticky větrá

 

Co je ale tato soustava zač? Větrání s rekuperací je soustava, která zajišťuje neustálý příjem čerstvého vzduchu zvenku. Ten je postupně zbaven nečistot ve filtrech a před vstupem do místnosti se v takzvané rekuperační jednotce ohřeje teplem vydýchaných a odváděných plynů na pokojovou teplotu. Filtry jsou navíc schopny zachytit i takové nečistoty, jako jsou pyly a prach, a tak je pobyt v domě vhodný nejen pro astmatiky, ale i pro alergiky.  Nesmíte však zapomenout na ostatní plochy, ať už okenní či dveřní otvory. I zde musí nárok na prostup tepla splňovat striktní požadavky, tedy být nižší než 0,85 W/(m2K).

Je pasivní dům o krok blíž k úspornému a dostupnému bydlení?

Pravda je, že do pasivního domu musíte nejprve investovat, protože právě u něj platí, že čím vyšší náklady při počáteční investici, tím nižší náklady při provozu jsou. Provoz pasivního domu je tedy velmi levný a úsporný, za čímž stojí nejmodernější technologie, do kterých je zprvu nutné investovat. Navíc jak jsme si již v předchozím odstavci uváděli, pasivní domy se obvykle obejdou bez klasického topení, a to právě díky malé spotřebě tepla na vytápění.

 

Jako takový bonus může být i to, že se v pasivních domech netvoří průvan. V ideálním případě, by mělo být před stavbou pasivního domu vše promyšlený do nejmenších detailů. Ptáte se, o kolik bude tato stavba dražší jak běžná novostavba? Náklady navíc by neměly přesáhnout 10 % oproti běžné novostavbě. Při vhodném návrhu je navíc cena pasivního domu srovnatelná s cenou běžné nízkoenergetické stavby.

Navíc my, jako firma Luftio, s Centrem pasivního domu úzce spolupracujeme a myslíme, že  pasivní domy jsou o krok blíž k úspornému a dostupnému bydlení. I my totiž nabízíme zařízení, které se stará o kvalitu vzduchu ve vnitřních prostorách. Měří vlhkost, teplotu, koncentraci CO2, VOC a tlak, z čeho vyhodnocuje, jak zdravý Váš vzduch je a co byste měli popřípadě zlepšit, a to ať už větrání či uzpůsobení Vašich prostor. Díky tomuto můžete předejít různým zdravotním problémům či zabránit poklesu produktivitu a kognitivních schopností.